Njut av konst och musik i Budapest

Njut av konst och musik i Budapest
I Budapest frodas konsten, arkitekturen och musiken och har gjort detta i över tusen år. Man kan överallt i staden hitta byggnader och museer som vittnar om att staden genom århundradena varit centrum för Europas mest framstående konstnärer och arkitekter. Ta som exempel en sådan enkel byggnad som Västra Stationen, som byggdes av självaste Gustavo Eiffel i slutet av 1800-talet.

1896 stor Budapest värd för den stora världsutställningen och massor av byggnader och monument uppfördes till detta evenemang – även om allt tyvärr inte blev klart i tid. Både monumentet på Hjältarnas torg och det imponerande varmbadet i Stadsparken var menade att invigas i samband med världsutställningen, men blev klara först ett decennium senare.
En av de byggnader som var klara i god tid till världsutställningen var Budapests vackra operahus. Det stod klart 1884 på Andráassyavenyn. Hela insidan av operan dekorerades av väggmålningar av kända ungerska sekelskifteskonstnärer och vid entrén står statyer av kompositörerna Franz Liszt och Ferenc Erkel – som även är tonsättare till Ungerns nationalsång.

Operan renoverades under 1980-talet och rymmer idag 1 200 åskådare. Repertoaren är ovanligt bred och operan används flitigt. Ändå finns det många möjligheter till guidade turer om eftermiddagarna.
Budapest är en stad med oerhört mycket att uppleva för den som är intresserad av konst, arkitektur och historia – och mycket finns väl bevarat i olika museum och gallerier.

Som turist har du ett stort och rikt utbud. Även tillgången till hotell är stor. Du kan leta dig fram till ett hotell som passar din smak genom att gå in på hotel-budapest. Här finns bland annat en sökmotor med vilken du kan ange vad du vill att ditt hotell ska ge. Service, bra pris, bra läge, hög standard osv. Sedan kommer en lista upp på de mest lämpade hotellen.

No related posts.